Als werkondernemer geniet je van de voordelen van het werknemerschap én de vrijheden van een ondernemer. Maar hoe wordt dat in de praktijk ervaren? We spreken met René Preenen, sinds juni 2017 in dienst bij Agium als werkondernemer.
René, weet jij nog waarom je bijna vijf jaar geleden voor Agium hebt gekozen?
Jazeker! Na een jarenlang vast dienstverband bij ABN AMRO besloot ik eind 2016 dat ik iets anders wilde. Het liefst ook buiten de financiële sector. Met mijn projectervaring in Finance en Lean kwam ik in gesprek met directeur/founder Stephan Persoon en al snel bleek Agium een mooie match! Ik had wel nagedacht om als zzp’er aan de slag te gaan maar dan het liefst binnen een omgeving waar ik met collega’s samen kon optrekken en waar elkaars kennis en kunde wordt benut. Tijdens het gesprek met Stephan kwam er een ‘hulpvraag’ binnen in de toenmalige groepsapp van de senior finance professionals. Ik wist direct dat ik bij Agium aan het goede adres was… om hulp vragen werd namelijk als volkomen normaal gezien!
Voor mij combineert het werkondernemerschap bij Agium de voordelen van het zzp-schap met kennis delen binnen een community van gelijkgestemden. Ik ben onderdeel van een team maar zet zelf mijn expertise en ervaringen in binnen de opdrachten. Zie het als een club van business specialisten, stuk voor stuk senior finance & control professionals die met veel kennis en ervaring veranderprocessen begeleiden of teams managen. Binnen de werkondernemers van Agium zijn deze expertisegebieden belegd en bieden we toegevoegde waarde aan al onze opdrachtgevers.
Was het hebben van collega’s, met wie je kennis kon delen en om hulp kon vragen, de enige reden?
Nee, zeker niet. Voornaamste andere punt is dat Agium mijn ambitie om buiten de financiële sector aan de slag te willen heel realistisch antwoordde: “stap-voor-stap”. Na 20 jaar ABN AMRO snapte ik dat wel. Maar uit alles bleek dat Agium mij zeker wilde helpen deze stappen te maken. En dat bleek sneller te gaan dan gedacht: mijn eerste opdracht was bij Dunamare Onderwijsgroep!
Naast collega’s/kennisdelen en hulp door de afdeling Sales & én de juiste coaching was er voor mij trouwens nog een derde belangrijke punt: het rekenmodel.
Het verdienmodel? Leg eens uit, wat bedoel je daarmee?
Het mooie van het werkondernemerschap vind ik het ‘gedeelde lusten gedeelde lasten’-principe. Als je zzp’er wordt, dan kan het je een bepaalde periode financieel erg mee zitten. Maar als je opdracht in november eindigt, kun je ook wel eens 2 maanden zonder werk, en dus inkomen, komen te zitten. Het mooie van het werkondernemersmodel is dat Agium je in mindere tijden verzekert van een basissalaris waarbij ook je sociale voorzieningen doorlopen. Tegelijkertijd werk je actief samen met het salesteam van Agium om die periode zo kort mogelijk te laten zijn.
Het basissalaris is iets om op terug te vallen. Hier word je niet rijk van, maar het helpt je wel om een periode zonder opdrachten te overbruggen. Als je vervolgens goed verdient aan een nieuwe opdracht krijgt Agium daar weer een deel van, als vergoeding voor het verzekerde basissalaris en als bijdrage voor bijvoorbeeld de inzet van het grote salesnetwerk. Het mooie daarbij is dat als ik meer verdien, dan bij indiensttreding aan uurtarief en declarabele uren afgesproken, ik procentueel er meer aan over houd. Het is een gemeenschappelijk risico waar je dus samen ook de vruchten van plukt. Ook wanneer ik mijn eigen opdracht werf zie ik dat procentueel in mijn salaris terug.
Gedeelde lusten en gedeelde lasten, dus. En win-win!
Okay, nu weten we waarom je in dienst bent gegaan. Hoe bevalt het nu, na bijna 5 jaar?
Heel goed! Ik ben van opdracht naar opdracht gegaan. Eerst een fantastisch project bij Dunamare en daarna ben ik direct bij ING aan de slag gegaan.
Hé, ING?! Je wilde toch juist buiten de financiële sector aan de slag?
Klopt! Maar het businessmanagement van Agium wist ook wat mijn andere ambities waren: veranderingen (projecten, Lean) combineren met mijn wens om in een Agile-omgeving te werken. Het liefst met ‘een vleugje buitenland’. In de opdracht bij ING kwam dit allemaal terug. De opdracht heeft te maken met het Agile-werken van de IT-afdelingen in het buitenland. In de afgelopen maanden heb ik zo ongeveer alle Europese ING-landen mogen bezoeken. Daarnaast heb ik leiding gegeven aan teams die deze verandering begeleidden. Het heeft me zoveel energie gegeven dat ik inmiddels aan het werk ben bij NN Group waar ik eindverantwoordelijk ben voor een afdeling. Alsnog in de zakelijke dienstverlening maar wel volledig in mijn kracht.
Dat klinkt goed, wat leuk! En hoe bevallen je collega’s van Agium eigenlijk?
Dat was best nog even wennen in het begin! Met mijn 47 jaar voel ik me zeker nog niet oud maar toen ik met het eerste bedrijfsuitje meeging – een survival run met obstakels en modderige sloten – viel het mij op hoe soepel mijn collega’s dit deden. Boordevol energie zitten ze! Die energie maakt Agium echt heel dynamisch en er heerst een prettige open sfeer. Door het werken op locatie van de opdrachtgever zie je elkaar namelijk niet dagelijks.
Tijdens de corona lockdown-perioden was verbinding soms best lastig, maar met alle online en offline mogelijkheden zijn er toch veel bijeenkomsten geweest! Gelukkig kunnen we dit nu steeds meer organiseren. Juist door die events en informele borrels wordt ervoor gezorgd dat je elkaar geregeld ziet en dat je makkelijk contact met elkaar kunt maken. Er is trouwens nog iets dat me altijd opvalt: wat een supersportieve collega’s ik heb. Zo is er een heus Agium runcircuit, wordt er gespind voor het goede doel en vindt op kantoor zelfs fanatiek touwtrekken plaats!
Naast de events volgen de werkondernemers het Trusted Advisor programma. Een educatief programma dat zich richt op het ondernemerschap. Hierbij leer je alles over je eigen positionering naar de opdrachtgever. Door dit binnen een groep van gelijkgestemden te doen, leer je veel over jezelf en van elkaar. Dat is echt heel waardevol en geeft je houvast in je rol.
Allemaal mooie dingen dus. Heb je eigenlijk nog mindere dingen meegemaakt?
Voor mezelf moest ik rond het aflopen van mijn eerste opdracht wel even wennen. Ik merkte dat ik best zenuwachtig was om ‘tussen twee opdrachten’ te komen en dus dan ook terug te vallen in salaris. Uiteindelijk is dit tot op de dag van vandaag niet gebeurd. Wel raad ik nieuwe (Vrije Vogel) collega’s aan om te zorgen dat ze altijd een financieel potje achter de hand hebben, voor het geval dat nodig is. Agium heeft tegelijkertijd een sterk team van business managers en lukt het meestal om nieuwe opdrachten te acquireren!
Wat ik nieuwe collega’s daarnaast ook vertel, is dat ze rekening moeten houden met dat Agium een echt groeibedrijf is. Binnen zo’n drie jaar tijd ruim verdriedubbeld naar 180 collega’s betekent dat interne processen soms niet even soepel verlopen. Het mooie is echter dat daarvoor dan weer extra aandacht is.
Ik heb het idee dat we nog veel langer kunnen doorpraten, zo enthousiast kom je over. Voor een blog is het al een behoorlijk lang verhaal geworden, dus nog één afsluitende vraag: nog leuke dingen bij Agium voor de boeg?
Heb je nog een half uurtje want het is inderdaad teveel om op te noemen. Vooruit, heel kort dan… Omdat we onze doelstellingen vorig jaar met Agium hebben bereikt, reizen we dit jaar met het hele bedrijf af naar Berlijn! In 2018 zijn we ook met z’n allen naar New York geweest en dat is een geweldige ervaring. Binnen Agium wordt er hard gewerkt om resultaten te behalen maar die successen met elkaar vieren is net zo belangrijk. Daarnaast wordt het Trusted Advisor programma vervolgd en bouwen we de community van ambitieuze werkondernemers verder uit. Hier kijk ik erg naar uit want de spiegel op mezelf heeft me altijd veel gebracht.